Eikenhouten woonkeuken in het groen

Wonen in het groen

Karen en Paul wonen sinds anderhalf jaar in een vrijstaand huis aan de rand van een villawijk in Almere. Met praktisch dezelfde hulptroepen als bij hun vorige woning toverden ze het om tot een plek waar ze zich thuis voelen. Never change a winning team.

Landelijk gelegen

Voorjaar 2020 verhuisden Karen Dijkstra en Paul van Haeff binnen hun woonplaats van stadsdeel Almere Buiten naar het bosrijke Almere Hout.Paul: “Karen en ik wilden graag een huis op een flinke kavel, bij voorkeur landelijk gelegen. Begin 2020 vonden we dit huis. Het is gebouwd in 1994, letterlijk op een punt grond aan de rand van de ruim opgezette wijk Almere Hout. We zien hier alleen maar groen, zo fijn. Wel moest er een en ander aan het huis gebeuren. We hebben bijvoorbeeld alle muren glad laten stuken en de glazen deuren vervangen door stalen exemplaren. Maar de grootste verandering is de verbouwing van de keuken.”

Keuken verbouwen

“De oorspronkelijke keuken was relatief klein. Om daar een leefkeuken van te maken, hebben we de garage erbij getrokken. In ons vorige huis hadden we een landelijke, stoere keuken van Tinello. Die eikenhoutlook vonden we mooi, tijdloos ook. Dus spraken we opnieuw af met Mischa de Winter van Tinello Hilversum. We kozen praktisch dezelfde keuken, maar anders ingedeeld. In de showroom zag Karen een opstelling van een woonkeuken met een ingebouwde openhaard en Chesterfield-bank, waar ze meteen voor viel.
Mischa adviseert heel goed: ze weet precies hoe ze met onze wensen moet omgaan. Samen zijn we in een paar stappen tot dit ontwerp gekomen. Aanvankelijk wilden Karen en ik een volledige kastenwand langs de muur waar de openhaard nu is. Mischa gaf aan dat dat te massief zou worden. Nu hebben we links en rechts van de haard planken van hetzelfde materiaal als de kastdeurtjes. Verder hebben we net even een ander blad en stoerdere grepen. Het resultaat is perfect, er is niets wat we anders hadden willen doen.”

Moodboards maken

“Karen en ik weten precies wat we willen. We weten ook wat we wel of niet mooi vinden, en we hebben dezelfde smaak. Dat maakt dat we snel beslissingen nemen. Dat vinden we leuk. Als we iets moois zien en het past binnen ons budget, dan kopen we het. We zijn ook erg van de plaatjes. Karen doet het voorwerk: zij zoekt voorbeelden op Pinterest en stuurt die naar mij. Ik print ze uit. Voor de verbouwing hing ik die op aan de grote radiatoren in ons oude huis, als moodboards. Daar gingen we dan voor zitten, kijken en kiezen.”

Rustieke steentjes

Bij de Pinterest-voorbeelden zat een vloer van rustieke, grijze steentjes. Dat bleken Chateau Carreau IJsselformaatsteentjes van Van den Heuvel & Van Duren Natuursteen & Keramiek in Breda te zijn. “In huis lag een lichte, natuurstenen vloer. Prima tegels, maar ze waren niet meer verkrijgbaar. Soortgelijke uiteraard wel, maar dan zou je altijd een naad zien – voor ons geen optie. Deze steentjes zijn duidelijk anders. Het warme grijs van de IJsselsteentjes contrasteert mooi met het beige travertin, wat extra wordt versterkt door de andere manier van leggen: in visgraatmotief.”

Goed gevoel

“Bij de verbouwing van ons vorige huis hadden we een fantastische aannemer, Shaun Murdoch uit Muiderberg. Ik zeg wel: die verbouwing was een vingeroefening voor dit huis, we hebben deze exercitie inmiddels twee keer gedaan.
Wat ook meeverhuisde uit het vorige pand is het kleurenpalet: wit, beige en donkerbruin. Die kleurencombinatie zagen we destijds bij Tinello in de showroom. Omdat die kleuren ons aanspraken, hebben we Mischa gevraagd welke het waren. Als wij bij een bedrijf of winkel een goed gevoel hebben, de mensen adviseren goed en ze leveren kwaliteit, dan heb je ons als klant voor het leven.”

Bus vol accessoires

“Veel van onze meubels kochten we bij Galerie Klooster, een woonwinkel annex galerie in Noordwijk. De eigenaresse, Miran van ’t Klooster, kenden we ook al. Ze adviseerde bij de aankleding van ons vorige huis. Als de grote meubels staan, komt ze voorrijden met een bus vol woonaccessoires. Met al die spullen – van plaids, kussens en vazen tot windlichtjes – stylet ze je huis dan af. Karen en ik kijken daarna wat we mooi vinden, wat wel en niet mag blijven staan.

De stoere eettafel met bijpassende bank van eikenhout en staal is gemaakt door een familielid, Chris Craanen (www.boomstamtafel.nl). Het blad is met een staalborstel bewerkt, waardoor het hout een robuuste uitstraling heeft.”

Blijven genieten

“Het allermooist én ook meteen datgenen waar ik het meest tegenop zag, is misschien wel de buitenkant van het huis… Karen wilde de lichtgelige stenen graag laten verven, wit, met een zwarte onderrand. Daar heb ik echt slapeloze nachten van gehad. Als hobbyfotograaf  ben ik visueel ingesteld, kan goed in plaatjes denken en ook bedenken hoe iets eruit kan gaan zien. Maar hier kon ik me niets bij voorstellen. Gelukkig belde onze  schilder, Steven Tulp, onverwacht dat hij tijd had en hoefde ik er niet langer wakker van te liggen. Ik moet zeggen: het resultaat is super. Nu is ons huis echt af, en de tuin trouwens ook. Het is een plek geworden waar we ons thuis voelen en waar onze (volwassen) kinderen graag komen. Ons enige plan is om er lekker van te blijven genieten.”

IJsselsteentjes in visgraat

“In de showroom van Van den Heuvel & Van Duren Natuursteen & Keramiek (www.vdh-vd.nl) bekeken we de warm grijze Chateau Carreau IJsselsteentjes, die we op Pinterest ontdekten. Ze worden handgemaakt naar origineel model, van cement, kunsthars en kleurvaste kleurstof. Ook fijn: ze zijn gemakkelijk in onderhoud. Tip van John van den Heuvel: plavuisjes van 13×13 cm gebruiken als plint. Staat super. De manier van leggen, in visgraat, bedachten Karen en ik. Net even anders dan anders.”

Landelijke eikenhoutlook

“Dit is niet alleen onze tweede keuken van Tinello (www.tinello.nl), hij is ook nog eens voor 90 procent hetzelfde – alleen het blad en de grepen zijn anders. Puur omdat we de landelijke ‘old gray’ eikenhoutlook van de keuken in ons vorige huis zo mooi vonden en we die pas twee jaar hadden. Voor deze houtlook is een speciale schildertechniek gebruikt, in drie tinten grijs. Dankzij de matte afwerking is de uitstraling heel natuurlijk. Mischa de Winter van Tinello Hilversum heeft het ontwerp gemaakt, met een wijnkast, openhaard en loungedeel. Echt top, alles klopt.”

Tekst: Renate Wilms – Fotografie: Anneke Gambon
Wonen Landelijke stijl – © DPG Media Home Deco N.V.

Back To Top