de meest gestelde vragen over….

HOUTEN KEUKENS

houtsoorten keukens

Met welke houtsoorten werkt Tinello?

De meeste houten keukens van Tinello zijn gemaakt van eikenhout. Het voordeel van dit materiaal is dat het een harde (dus slijtvaste) houtsoort is die goed te bewerken is. Onze schilders kunnen de kleuren mooi bijsturen, het oppervlak uitborstelen, disselen en op andere manieren robuuster maken. Eikenhout heeft bovendien een echte houttekening, maar is niet druk of overheersend in een interieur.

Naast eikenhout gebruiken we ook andere “luxe” houtsoorten. Met name olijfhouten keukens zijn echte blikvangers. Het hout is alleen verkrijgbaar als boekfineer, omdat oude, kromme olijfbomen zeer weinig hout opleveren. De grilligste bomen leveren het mooist gevlamde hout op. Net gezaagd is het hout nog grijzig en na verloop van tijd ontwikkelt het zijn warme kleuren.

houten keuken schoon maken

Een houten keuken, kan ik die goed schoon houden?

Een houten keuken is echt een plek waar geleefd wordt en een woonkeuken heeft soms best wat te verduren. Hout is gelukkig een degelijk materiaal en onze schilders werken alle keukens af met 3 vloeistofdichte toplagen (glansvrij en daardoor niet zichtbaar). Houten keukens zijn daardoor prima schoon te maken (een vochtige doek en een sopje zijn haast altijd voldoende).

Hout is bovendien een levendig materiaal waarop een vette vinger niet direct opvalt: een houten keuken is daardoor niet erg besmettelijk.

massief houten keukens

Massief hout, trekt dat niet krom?

Simpel gezegd: hout werkt. Als de lucht vochtiger wordt, zet het uit en als de lucht droger wordt, krimpt het weer. Hoe dit precies verloopt, is afhankelijk van de houtsoort en de wijze waarop het hout gezaagd is. Tinello gebruikt voor massief houten keukens altijd kwartiers gezaagd eikenhout. Dit trekt niet krom, maar het werkt wel en hier houden we bij het ontwerpen ook rekening mee.

houten keukens schilderen

Kan je houten keukens overschilderen?

Ja, dat kan absoluut. Het gebeurt niet erg vaak, maar als u bent uitgekeken op de kleur van uw keuken dan is het prima mogelijk om hem over te schilderen. Het schilderen van een keuken is wel een flinke klus, maar het is gelukkig ook mogelijk om onze schilders hiervoor in te zetten.

Voor meer informatie over de mogelijkheden om uw houten Tinello-keuken over te schilderen neemt u het best contact op met onze service-afdeling.

houten keuken op houten vloer

Kan een houten keuken op een houten vloer?

Dit is allereerst een kwestie van smaak, maar vervolgens is het vooral een kwestie van de materialen op elkaar afstemmen (dat geldt niet alleen voor houten keukens). Een stevig contrast of perfecte aansluiting zijn allebei mogelijk. Natuurlijk kunt u ook door middel van een plint zorgen voor wat afstand tussen de vloer en de keuken.

Een recente trend is de keuze voor een tegelvloer rondom het kookeiland. Klik hier voor een voorbeeld waarbij tegels en visgraatparket bij elkaar aansluiten. Klik hier voor een keuken op een houten vloer waarin Portugese cementtegels een leuk contrast geven achter het kookeiland.

echt houten keukens

Zijn jullie keukens allemaal van echt hout?

Absoluut, als het er bij ons uitziet als hout, dan is het ook echt hout. Geen kunststof, geen folie. Dat heeft een heel praktische reden: van hout kunnen we iets bijzonders maken. Hout kan ambachtelijk bewerkt worden. Onze schilders kunnen unieke kleuren en structuren bedenken (alle houten keukens zijn anders) en onze monteurs kunnen met hout ook bij onze klanten thuis maatwerkoplossingen maken. Plastic is iets voor fabrieken die grote series produceren, maar bij Tinello maken we alleen unieke keukens en hout hoort daar echt bij.

verschil tussen massief en fineer

Massief hout of fineer?

Het grootste voordeel van massief hout is dat het heel goed te bewerken is. Het oppervlak kunnen onze schilders opruwen, de kleur kunnen ze bijsturen en de natuurlijke tekening van het hout brengen ze tot leven. Bovendien is massief hout een degelijk materiaal dat niet snel beschadigt. Maar iedereen weet: massief hout werkt en dat zorgt voor technische beperkingen.

Om voor u een duurzame houten keuken helemaal op maat te maken, inclusief grote deuren, kastfronten en dubbelbrede lades, gebruiken wij al jaren dikfineer. Dit zijn eiken panelen van 4 mm dikte die we watervast verlijmen op een vochtbestendige kernplaat. Het resultaat is extreem degelijk materiaal met unieke nerftekening in het hout. Het is volledig te bewerken als massief hout (dus helemaal naar wens aan te passen) en we kunnen er álles van maken, omdat het niet werkt. In onze showrooms kunt u massief houten keukens en dikfineer zij aan zij zien en we dagen u graag uit om de verschillen te zien!

Hebt u nog een vraag over houten keukens?

Stuur een mailtje naar info@tinello.nl of bel ons op +31 416277 917 of +31 35 628 41 42